Ett versionshanteringssystem är ett program som hjälper till att hålla reda på uppdateringar i ett projekt där flera människor samarbetar.
Ett versionshanteringssystem gör det möjligt att (till exempel)
Versionshantering brukar användas vid programmeringsprojekt. Men det kan även användas i andra sammanhang, till exempel om flera människor arbetar med ett dokument.
När man arbetar med ett versionshanteringssystem arbetar varje programmerare med en egen kopia av systemet. Efter ändringarna är genomförda laddar programmeraren upp sina ändringar (på engelska: "commit"). Den nya versionen blir då tillgänglig för de andra som arbetar i projektet (förhoppningsvis har ingen annan gjort ändringar i samma filer). Om man arbetar med unit tests eller nån annan form av automatisk testning är tanken förstås att ingen ska ladda upp en ny version före alla test lyckas.
Några exempel på versionshanteringssystem för programutveckling är CVS, Subversion och Git. Wikipedia och Google Docs implementerar också en slags versionshantering. Både Wikipedia och Google Docs tillåter att man går tillbaka till en äldre version av ett dokument.