Tips: Ett bra program för att läsa man-sidor är TkMan. Det startas genom att du skriver /stud/docs/kurs/aod-tf/tkman& <RETUR> i ditt terminalfönster.
Ett password skall:
När ditt netscapefönster kommer upp bör du komma till en sida med vidarepekare (visade som understrykna ord) till diverse ställen. Du kan följa en sådan pekare genom att klicka på den.
Du kan även öppna en viss sida direkt. Detta görs genom att du trycker
på öppna-knappen på din netscape, och skriver sidans adress i det
lilla fönstret som kommer upp. Du kan t.ex. testa:
Du kan även söka efter sidor i något av de olika sidregister som
finns. Om du väljer Internet Search i Directory menyn på din Netscape,
så får du fram en lista där du kan välja bland mest använda
sidregistren. Ett tips är att du väljer sidregistret Alta Vista. Det
är ett av de största och snabbaste registren och det är även väldigt
lätt att använda.
Leta t.ex. upp en bra nattklubb i Paris.
Tips: Vissa av dokumenten kan vara på ett format som kräver ändringar i dina init-filer för Netscape, för att kunna läsas.
Skapa en fil (om du inte redan har den) som heter .mailcap i ditt hembibliotek. I denna fil lägger du sedan följande rad:
application/postscript; ghostview %s;
Nedan följer en lista av vanliga Unix kommandon. Se till att du lär dig använda dessa; Läs om dem i Datorhandboken, läs deras man-sidor och prova dem tills du förstår hur de fungerar. Om du gör detta ordentligt kommer arbetet med labbar och inlämningsuppgifter att flyta mycket lättare.
Kopiera filerna i /stud/docs/kurs/aod-tf/ till ditt nya directory, med hjälp av cp.
Gör cd till ditt nya directory, och lista
filerna i det.
(cd <newdir>,
ls)
Ex: $mkdir mydir $cd mydir $cp /stud/docs/kurs/aod-tf/prog1.cc . $cp /stud/docs/kurs/aod-tf/prog2.cc . $cp /stud/docs/kurs/aod-tf/prog3.cc . $ls prog1.cc prog2.cc prog3.cc $'$' representerar Unixprompten, fetstil det som användaren skriver.
Tips: Innan du fortsätter vidare, läs igenom vad som står om emacs i Datorhandboken, eller kör emacs tutorial. ( Emacs tutorial startas med C-h t i emacs. D.v.s. genom att du trycker på h medan du håller Control-tangenten nedtryckt, och därefter släpper Control och trycker på t. )
C-x C-f tar fram en fil i emacs. C-x C-s sparar filen. Om du inte redan namngivit filen du sparar så kommer emacs att fråga efter ett namn att spara under. C-x C-w sparar en fil under nytt namn.
Använd piltangenter för att flytta runt, eller C-f, C-b, C-n, C-p.
C-l scrollar skärmen så att det du håller på med hamnar mitt på skärmen. C-g är ett bra nödstopp. C-l och C-g är i princip aldrig "farliga".
C-x C-c avslutar emacs.
Tips: Om du skriver M-x line-number-mode i din emacs, så börjar den att visa vilken rad markören befinner sig på. Detta kan vara mycket användbart, t.ex. vid debugging.
Tips: Om emacs visar åäö som \345\344\346, skriv M-x standard-display-european i din emacs så visar den åäö på rätt sätt.
g++ -o <prgfil> -ggdb <källkod.cc>
-ggdb är till för att producera information som debuggern använder sig av - utan denna information kan du inte köra programmet i debuggern.
Om du skriver namnet på din körbara fil och får svaret runnable: Command not found så kan det finnas flera orsaker.
Tips: Det är ofta en god hjälp att kompilera ett program även om det är felaktigt, eftersom kompilatorn ger felutskrifter och varningar med radhänvisningar.
Rätta felen och spara den rättade filen. Kompilera. Gör om tills programmet går igenom kompilatorn, och exekverar tillfredställande.
Kopiera filen, kompilera.
För att felsöka programmet ska du köra den debugger som är avsedd för vår C++-kompilator. Det lättaste är att använda ddd. ddd startas genom att du i ditt terminalfönster skriver ddd <programnamn>&. ( ddd är i själva verket inte en dedugger, utan ett grafiskt gränssnitt till debuggern gdb. Om du vill kan du köra gdb direkt i ditt terminalfönster, det blir dock inte lika lättarbetat som om du kör ddd)
Om du använder ddd kommer du att få upp två stycken fönster. Ett kommandofönster, där du kan skriva kommandon direkt till gdb, och ett fönster som visar källkoden till ditt program. Inne i ddd / gdb ger kommandot help ... just det, hjälp. Titta sedan i den kategori kommandon du är intresserad av. help running listar till exempel kommandon med anknytning till hur man kör program i gdb.
Kategorin breakpoints innehåller kommandon för att vid vissa tidpunkter stoppa exekveringen, exempelvis för att inspektera variabler.
break main skapar exempelvis en breakpoint vid funktionen main, så att exekveringen avbryts när main nås. breakpoints kan också sättas på radnummer.
Om du använder ddd är det lättast att skapa breakpoints genom att placera markören på den rad i koden du vill ha en breakpoint (ställ markören först på den raden, och tryck på vänster musknapp), och sedan trycka på knappen Break(), i knappraden i källkodsfönstret.
cont fortsätter exekvering.
step exekverar nästa rad. Om någon funktion anropas på raden så stiger step ned i den.
next exekverar nästa rad, utan att stiga ner i funktioner.
I kategorin data finns användbara kommandon för att inspektera data, t. ex. print och display. Print i skriver ut vad variabeln i har för värde för tillfället, och display ser till att variabelns värde visas efter varje steg i programmet.
Använd debuggerkommandona för att undersöka variablers värde, och stega dig fram genom exekveringen. Snart har du hittat felet, och kan åtgärda det.
Vill du inte leta så finns det ett skelett du kan kopiera, i filen /stud/docs/kurs/aod-tf/index.html.