Ett år i Singapore

Någon gång på vårkanten -98 såg jag ett meddelande om ett nytt utbyte genom DOCS med the National University of Singapore. Det lät intressant, så jag gick och lyssnade på ett informationsmöte om utbytet och innan jag visste ordet av det hade jag sökt och blivit antagen. Nu har mitt år i Singapore passerat och jag måste säga att tiden har gått väldigt fort. Med mig hem har jag förutom studierna en hel massa minnen och erfarenheter som förmodligen skulle kunna fylla en hel bok.

Singapore är ett mycket litet men välutvecklat land i Sydostasien. Klimatet är varmt och fuktigt året runt. Temperaturen ligger och svajar mellan 23 till 35 grader och vädret växlar väldigt fort mellan sol, åska och spöregn. Man vänjer sig vid klimatet och det dröjde inte länge förrän jag tyckte att det var helt underbart. När det är som varmast kan man besöka universitetets pool och ligga och läsa på en solstol. I universitetets salar, affärer och biosalonger använder man aircondition vilket gjorde att jag = till och med har frusit.

Landets cirka tre miljoner invånare består av flera olika folkgrupper och religionsgrupper. De största folkgrupperna är kineserna, indierna och malaysierna och inom dessa finns det en salig blandning av buddister, hinduister, kristna och muslimer. För att lösa kommunikationsproblemen mellan grupperna används engelska som huvudspråk. Inom Universitetet är det enbart engelska som används vilket helt klart underlättar studierna. Singaporiansk engelska kallar man ibland Singlish eftersom de har sin speciella dialekt och vissa egna uttryck.

The National University of Singapore ligger centrerat på Kent Ridge Hill och det är smidigt att ta sig till de centrala delarna via antingen buss eller buss och MRT ("tunnelbanesystemet"). Inom det stora universitetsområdet finns en mängd studentboenden. Boendet är i amerikansk stil med väldigt små rum och uppdelning på tjejer och killar. Jag blev tilldelad ett dubbelrum på Sheares Hall, tillsammans med Tomas Lundberg som var den andra utbytesstudenten som hade fördelen att få delta i detta utbyte. Rummet var inte mer än 14 kvadrat, men eftersom vi nästan bara använde det till att sova i behövdes inte mer. Dusch och toalett fick man dela med de övriga i huset och mat morgon och kväll ingick i den låga hyran.

Studier i Singapore fungerar i stort sätt som i Sverige. Man fick dock vara lite försiktig när man pratade med vissa lärare, så att man kom ihåg att kalla dem för Sir eller Dr. De flesta lärare är extra hjälpsamma mot utbytesstudenterna och studierna fungerade i stort sätt problemfritt för mig. Enda kulturchocken med studierna var stressen på grund av den korta tenta tiden samt vissa delar av administrationen. Något som jag som sportfåne uppskattade var att det på universitetsområdet finns ett sportcentrum där man som student har gratis tillgång till tennisbanor, squashbanor, simhall, styrketräningsrum och mycket mer.

De saker som jag minns bäst av mitt år i Singapore har ingenting med studierna att göra. För mig var det viktigaste att träffa många nya kompisar ifrån andra kulturer och att kunna resa runt i regionen. De flesta av mina kompisar var kineser eller indier. Under ett år hann jag med att fira fyra nyår - kinesiska nyåret, malaysiska nyåret, indiska nyåret och det normala nyåret. Kinesiska nyåret som är största helgdagen firade jag och Tomas hemma hos en kompis. Då fick vi möjlighet att prova på alla typiska kinesiska traditioner såsom konstiga maträtter och familjeträffar. Andra kulturella höjdpunkter var den indiska festivalen Tai Pusam då vissa indier peircar sig genom hela kroppen för att få upprättelse för sina synder.

Under mina tio månader i Sydostasien hann jag med att resa väldigt mycket. Totalt reste jag och kompisar runt i Malaysia och Thailand i ungefär åtta veckor. Resorna gjordes under mitterminslov och det två månader långa jullovet. Malaysia och Thailand skiljer sig mycket ifrån Singapore och det är något som jag helt klart rekommenderar att utforska. Personligen föredrog jag alla paradisöar med billiga bungalows längs stranden. Allt detta är lättillgängligt med moderna bussar och båtar både i Malaysia och Thailand. Mina favoriter blev Koh Samui i Thailand och Tioman Island i Malaysia. Tioman Island är perfekt för snorkling och dykning och ligger bara en haldags resa från Singapore.

Även i Singapore finns det mycket att roa sig med. För dem som uppskattar att shoppa kan jag inte tänka mig något bättre ställe. Vart man än går i staden ser man stora shoppingcenter och det är öppet alla dagar till minst nio på kvällen. På kvällarna finns det även ett bra utbud på pubar och diskotek. Ett av de största diskoteken Zouk är världskänt och brukar bjuda in kända DJ:s från USA. Happening!

Om jag ska sammanfatta mitt år i Singapore så kan jag säga att jag lärt mig massvis om människor och kulturer. Egentligen är det konstigt att Singapore fungerar så pass bra som det gör, utan klotter, kriminalitet eller större rasmotsättningar. Det är underbart att se att Singapore lyckats med det som så många andra verkar ha misslyckats med även om deras hårda lagar kan ifrågasättas. Jag hade i alla fall ett underbart år och har inte ångrat mig en sekund att jag åkte på utbytet. Nu sitter jag och planerar när jag möjligtvis skulle kunna åka tillbaka och besöka igen.

Titta gärna på några av de bilder jag har från Singapore under min hemsida.

Henrik Åström